Britse Korthaar: karakter, oorsprong en belangrijkste gezondheidsproblemen

De Britse Korthaar is een tedere, aanhankelijke en geduldige kat. Kalm en ontspannen worden ze gewaardeerd om hun harmonieuze vormen die uitnodigen tot tederheid en om hun mooie korte, dikke vacht. Dit ras is echter vatbaar voor verschillende ernstige ziekten die dringende veterinaire zorg vereisen. Als u zich geen zorgen meer wilt maken, kunt u overwegen een ziektekostenverzekering af te sluiten die is aangepast aan uw behoeften en uw financiën!

Rasgegevens: Brits Korthaar

  • Hoogte: 30 cm
  • Gewicht: 4 tot 8 kg
  • Haar: kort en dicht
  • Vacht: geen rasspecifieke kleuren
  • Levensduur: 12 tot 15 jaar

Oorsprong en geschiedenis van de Brits Korthaar

De Britse Korthaar zoals wij die kennen is een overlever, aangezien bijna alle kortharen werden weggevaagd tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Kruisingen met o.a. de Pers hebben het ras weer tot leven gebracht. De oorsprong ervan ligt echter ver weg. Het verhaal gaat dat Scota, de eerste bekende, uit het oude Egypte kwam. Zijn meester, een Griekse generaal, vluchtte met hem en enkele van zijn soortgenoten naar Portugal. De beroemde kat heeft zich toen voortgeplant. Sommige van zijn nakomelingen werden meegenomen naar een Noord-Europees eiland veroverd door hun eigenaar, Fergus I, dat hij Scota Land noemde naar de oudst bekende Britse korthaar. De nominale variatie bleef bestaan tot het huidige "Schotland". Het werd lange tijd genegeerd door Frankrijk en het was pas in 1979 dat de LOOF de registratie ervan aanvaardde.

Variëteiten van de Brits Korthaar

De Brits Korthaar kan middelgroot of groot zijn, als zijn verhoudingen rond zijn en als hij gespierd krachtig is. Wanneer u besluit een kat van dit ras aan te schaffen, moet deze een kop hebben die even rond is als zijn ogen, passend bij de rondingen van zijn lichaam en de gedrongenheid van zijn poten. Alle kleuren en vachtkenmerken zijn toegestaan met het oog op zijn genetisch erfgoed: unicolour, tabby, bicolour, colourpoint of silver shaded.

Ideale meester van de Britse Korthaar

Het liefst zwerven ze buiten rond. Dus als u in een huis woont, ver weg van de stad, waar hij de hele dag veilig kan lopen, bent u het perfecte baasje. Zijn goede aard maakt het hem gemakkelijk te wennen aan het leven in een flat of in de stad, zolang hij maar iets te doen heeft. De adoptie van deze kat is een vreugde voor alle profielen van eigenaars. Inderdaad, intelligent, gemakkelijk om mee te leven en aanhalig, hij houdt van het gezelschap van kinderen, volwassenen van alle leeftijden en zelfs andere dieren. Goedaardig, past hij zich zonder aarzelen aan, zolang je zijn onafhankelijke kant niet verstoort. Zij hebben echter de neiging zichzelf als uw gelijken te beschouwen en zullen koppig worden als u niet aan hun verlangens toegeeft.

De Britse Korthaar, mannetje of vrouwtje?

Als u op zoek bent naar een kat om te adopteren en u weet niet zeker of u een kater of een poes moet adopteren, hoeft u zich geen zorgen te maken, de twee geslachten lijken erg op elkaar. Het enige verschil zit in het gewicht, dat varieert van 5 tot 8 kg voor de mannetjes en 3 tot 4 kg voor de vrouwtjes. De hoogte van elk varieert rond de 30 cm.

Ideale leeftijd van de Brits Korthaar

Het Brits Korthaar kitten moet in contact blijven met zijn moeder tot het 3 maanden oud is, zodat zij het kan leren hoe het zichzelf moet verzorgen en hoe het schoon moet zijn wanneer het moet ontlasten. U zult ook betrokken zijn bij de training van het kitten, wetende dat u voor een schone kattenbak moet zorgen. Dan komt het spenen en/of de scheiding van de moeder. Vanaf 4 maanden moet uw kleine kitten zelfstandig zijn. Hij is intelligent en leert snel. Met ongeveer 12 maanden is het grootste deel van de opvoeding van de kat voltooid, hij is volwassen en in staat zich voort te planten. Volwassen tot ongeveer 7-8 jaar oud, dan gaat hij over naar de Senior categorie tot zijn gemiddelde levensduur van 15 jaar.

Grootte van de Brits Korthaar

Vanuit dit oogpunt is alles eenvoudig met hem: het is gewoon aan te bevelen dat hij van gemiddelde of grote grootte is, rond de 30 cm!

Gedrag van de Brits Korthaar

Om het gedrag van de Brits Korthaar kat te definiëren, noteren we zijn vele kwaliteiten. Hij eist de liefde van zijn meester op, is de vriend van zowel kinderen als andere dieren, met inbegrip van de hond die, als zij zachtjes aan elkaar worden voorgesteld, zijn speelkameraad zal worden. Zijn leven is verdeeld in twee delen. Enerzijds de behoefte om zijn energie te besteden aan wandelingen, diverse spelletjes of aan zijn kattenboom, waaraan hij lange uren zal doorbrengen met het scherpen van zijn klauwen. Aan de andere kant de heerlijkheid van luiheid tijdens dutjes, opgekruld tegen jou of in zijn mandje. Als u met hem aan shows deelneemt, is hij zo intelligent dat hij op uw verzoeken zal ingaan en zich tijdens de waarnemingen van de keurmeesters correct zal gedragen.

Het voeden van de Brits Korthaar

Het voeren van een kat is voor alle rassen vrijwel hetzelfde, horen we vaak. Niet noodzakelijk, want het is essentieel om de vitamine- en proteïne-inname te controleren! Van jongs af aan moet er rekening mee worden gehouden dat dit een gespierd en krachtig dier is, dat echter ook vatbaar is voor hartziekten. Kattenvoer dat in dierenwinkels of dierenklinieken wordt gekocht, moet zorgvuldig worden geselecteerd. Er zijn speciale brokjes voor de Brits Korthaar. Overgebleven voedsel wordt niet aanbevolen. Snoepjes zouden een uitzondering moeten zijn, omdat ze vaak te voedzaam zijn, tenzij u de samenstelling ervan controleert.

Gezondheid van de Brits Korthaar

Ze hebben beweging nodig om gespierd te blijven. Maak een speelplek voor hem vrij als je geen tijd hebt om met hem te spelen. Voedsel is belangrijk voor het behoud van hun hart, dat soms kwetsbaarder is dan gemiddeld. De ziekten waarmee de Brits Korthaar meer in het bijzonder te maken krijgt, blijven polycysteuze nierziekten, die tot insufficiëntie leiden naarmate hij ouder wordt, en vooral hypertrofische cardiomyopathie, die op elke leeftijd tot een vergroting van het hart leidt. Uw dierenarts moet de oorzaak van deze aandoening onderzoeken en een passende behandeling geven.

Het fokken van de Brits Korthaar

Het fokken met uw Brits Korthaar kan al op de leeftijd van 12 tot 14 maanden beginnen om er zeker van te zijn dat hij geslachtsrijp is. Twee nesten per jaar is een goed gemiddelde. Het is raadzaam uw teef geen pups te laten krijgen na de leeftijd van 6 à 7 jaar, omdat dit een risico voor haar en haar nakomelingen zou worden.

Kleuren

De geschiedenis van het ras heeft geleid tot veel kruisingen, zodat de verscheidenheid aan vachtkleuren bijna universeel is. Van blauw tot grijs tabby tot bi-colour, de keuze is reuze. Een wekelijkse borstelbeurt is voldoende en wordt een dagelijkse borstelbeurt in de ruiperiode.

Bron: belcat.be: alles wat je over katten en hun soorten moet weten

Leave a Comment

Required fields are marked *